Νέες δηλώσεις του τούρκου προέδρου στον απόηχο της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες

Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο έχει επιφέρει έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος, η Τουρκία διαθέτει δυο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και «τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν στέλνει πράκτορες της MIT στην Ελλάδα – Σχέδιο για προβοκάτσια αλά Ίμια

«Κι όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πως, αγνοώντας τις διεθνείς επικρίσεις και καταγγελίες, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, Αμπντελχαμίτ Ντμπέιμπα, έχει υπεραμυνθεί της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί πριν από το 2011. Είναι δικαίωμά μας να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία συνεργασίας με άλλες χώρες» έχει υποστηρίξει ο Ντμπέιμπα. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση για πετρέλαιο στα χωρικά μας ύδατα με τη βοήθεια γειτονικών χωρών».

Εντονες αντιδράσεις

Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη τουρκικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις (από ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτος) καθώς θεωρείται ότι ο Ντμπέιμπα στερείται «νομιμότητας» για να υπογράψει ένα τέτοιο σύμφωνο.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε την Κυριακή στην Αίγυπτο που έκανε λόγο για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της…