Από long covid φαίνεται πως νοσεί η αγορά εργασίας σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τις συνέπειες της πανδημίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Για πολύπλευρες συνέπειες που επηρέασαν κάθε έκφανση της σύγχρονης κοινωνικοοικονομικής ζωής, μιλά το ΚΕΠΕ.

Απαισιόδοξοι για την οικονομία της χώρας και του νοικοκυριού τους, ανασφαλείς σχετικά με τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους, ανήσυχοι σχετικά με την τηλεργασία και φοβισμένοι για την έκβαση και την αντιμετώπιση της πανδημίας εμφανίζονται οι εργαζόμενοι σε μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που διεξήγαν το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Η έρευνα βασίστηκε σε μεγάλο δείγμα 2.812 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 85 ερωτήσεις. Σκοπός της εν λόγω μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού επίδρασης της πανδημίας COVID-19 σε τέσσερις τομείς: στον οικονομικό, στον ψηφιακό, στον ψυχολογικό και στον κοινωνικό, προκειμένου να κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε επίσης – ΓΣΕΕ: Σχεδόν δύο μισθούς τον χρόνο θα δώσουν οι Έλληνες στο ηλεκτρικό ρεύμα

«Η μελέτη καταδεικνύει ότι οι συνέπειες της πανδημίας ήταν -και εξακολουθούν να είναι- πολύπλευρες και επηρέασαν κάθε έκφανση της σύγχρονης κοινωνικοοικονομικής ζωής», αναφέρει το ΚΕΠΕ.

«Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλων δομών παρακολούθησης τόσο των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 όσο και συγκλονιστικών γεγονότων, όπως αυτό του πολέμου στην Ουκρανία, που επηρεάζει εξίσου σημαντικά με την πανδημία COVID-19 τη ζωή των πολιτών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη».

Προβληματισμό γεννούν τα ευρήματα

Τα κυριότερα ευρήματα είναι τα εξής:

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι:

(1) Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αντιμετώπιση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Διακατέχονται από την αγωνία περί ενδεχόμενης ανεργίας και απώλειας θέσεων εργασίας.

(2) Απαισιόδοξοι…