Του Χρυσόστομου Τσούφη 

Στις 29 Ιουλίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έμπλεος χαράς, χαρακτήριζε την συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία για την απρόσκοπτη επανέναρξη των Ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών – και για την οποία είχε μεσολαβήσει – φάρο ελπίδας και ανακούφισης στη Μαύρη Θάλασσα.  
 
Ο Φάρος αυτός από το Σάββατο είναι…. σβηστός. 
 
Οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη συμφωνία κατηγορώντας Ουκρανούς και Βρετανούς για το χτύπημα 16 drones σε Ρωσικά πλοία ανοιχτά της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.  
 
Κάπως έτσι ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης επέστρεψε και… ντουμπλάρει αυτόν της ενεργειακής, ο οποίος δεν μας εγκατέλειψε ποτέ.  
 
Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για τη διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.  

Ο 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι:  

Σιτάρι                           Καλαμπόκι                        Κριθάρι 

Ευρωζώνη                    ΗΠΑ                                Ευρωζώνη 
Ρωσία                          Αργεντινή                        Αυστραλία 
ΗΠΑ                             Ουκρανία                        Ουκρανία 
Αυστραλία 
Καναδάς  
Ουκρανία  
 
H λίστα δεν τελειώνει εδώ, 1η στο ηλιέλαιο, 3η στην ελαιοκράμβη και 6η σε λάδι από ελαιοκράμβη. Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών το 2021 έθρεψαν κοντά στα 400 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας και Βορειανατολικής Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.  
 
Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια. Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα : 
 
Ποσοστό Εξάρτησης από Ουκρανία 

  • Λίβανος 63% 
  • Τζιμπουτί 56% 
  • Πακιστάν 50% 
  • Σομαλία 49% 
  • Ερυθραία 48%  
  • Μαυριτανία 48% 
  • Λιβύη 43% 

Στα μοντέλα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει υπολογίσει τις επιπτώσεις που θα είναι μια απότομη πτώση Ρωσικών και Ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών. Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 19 εκατομμύρια στον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται.  
 
Ταυτόχρονα όμως, θα οδηγήσει και σε νέα άνοδο των τιμών 8-22% ανάλογα με την…