Την ώρα που ο πλανήτης απειλείται με επισιτιστική κρίση νέα έκθεση δείχνει ότι η ΕΕ πετάει περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει

Σύμφωνα με έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, η ΕΕ φαίνεται πως σπαταλά περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει ενώ θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων και κατ΄επέκταση τον πληθωρισμό, περιορίζοντας απλώς τα απόβλητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, περίπου 153 εκατ. τόνοι τροφίμων στην ΕΕ πετιούνται κάθε χρόνο, διπλάσιοι από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και 15 εκατ. τόνοι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται.

  • Διαβάστε επίσης: Επισιτιστική κρίση: Πάνω από 60 χώρες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα κόστη των τροφίμων

Η ποσότητα του σιταριού που πετιέται μόνο στην ΕΕ είναι ίση με το ήμισυ περίπου των εξαγωγών σιταριού της Ουκρανίας και το ένα τέταρτο των εξαγωγών άλλων σιτηρών της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian.

Σκάνδαλο

Ο Frank Mechielsen, διευθυντής της Feedback EU, η οποία εκπόνησε τη μελέτη, δήλωσε: «Σε μια εποχή ανόδου των τιμών των τροφίμων και επισιτιστικής κρίσης, είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι η ΕΕ πετάει ενδεχομένως περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγει. Η ΕΕ έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για να μειώσει κατά το ήμισυ τα απορρίμματα τροφίμων σε όλη τη διαδρομή, από το αγρόκτημα στο τραπέζι, μέχρι το 2030, ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια.»

  • Διαβάστε επίσης: Γκουτέρες στη ΓΣ του ΟΗΕ: Έρχεται χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον περασμένο μήνα ήταν 8% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τιμές του σιταριού, του αραβοσίτου και της σόγιας ξεπέρασαν φέτος ακόμη και τα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Η βιομηχανία τροφίμων θεωρεί τη σπατάλη πιο κερδοφόρα

Ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς σιτηρών και πρώην ανώτερος οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι η εποχή των φθηνών τροφίμων έχει τελειώσει και ότι οι τιμές θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Olivier…