Ο καβγάς για τους μάρτυρες, η αλήθεια που σκόνταφτε στο απόρρητο και το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών

Αυλαία έριξε η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές μετά από τρεις εβδομάδες εργασιών οι οποίες μάλλον δεν προσέφεραν ουσιώδεις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των τριών υποθέσεων (παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και συνακροάσεις στο ΚΚΕ) που είχε αναλάβει να ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή.

Δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες

Η εξεταστική επιτροπή άνοιξε και έκλεισε με τον ίδιο τρόπο: Επεισοδιακά. Και μάλιστα επεισοδιακά για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Τη διαφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη λίστα των μαρτύρων.

Η ΝΔ έχοντας την πλειοψηφία στην εξεταστική ουσιαστικά απέκλεισε τους προτεινόμενους από τα άλλα κόμματα μάρτυρες, περιορίζοντας κατά πολύ τον αριθμό τους ενώ μετά την κατάθεση Ανδρουλάκη «σφύριξε λήξη» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλουν «άρον άρον κλείσιμο» και «κουκούλωμα».

  • Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό από την κατάθεση Ράμμου – Εκτός ελέγχου της ΑΔΑΕ η ΕΥΠ

Είναι δε χαρακτηριστικό όλης αυτής της έντασης ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπολύοντας μύδρους κατά της ΝΔ για το θέμα των μαρτύρων έκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο υποκλοπών και σκάνδαλο συγκάλυψης των υποκλοπών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ούτε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ και το Predator όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η επίκληση του απόρρητου

Από εκεί και πέρα κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο τέως διοικητής της ΕΥΠ αλλά και άλλοι επικαλέστηκαν το απόρρητο και ουσιαστικά με βάση τις διαρροές της αντιπολίτευσης κράτησαν την εξεταστική επιτροπή στο σκοτάδι για τις ερευνώμενες υποθέσεις.

Το θέμα του απόρρητου έγινε μάλιστα συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όλες αυτές τις ημέρες, με την εκτόξευση απειλών. Είτε από τη μεριά της κυβέρνησης που επικαλούνταν το νόμο για την τήρηση του απόρρητου και την ποινή με φυλάκιση αν αυτό σπάσει, είτε από ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι επίσης τιμωρείται από το νόμο η επίκληση του απόρρητου καθώς εμπόδίζει τον έλεγχο της Βουλής στη…