Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την ενεργειακή επάρκεια η χώρα μας έχει εξασφαλίσει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου για τον επερχόμενο χειμώνα. 

Η καρδιά του συστήματος χτυπά σε ένα μικρό νησί του Σαρωνικού απέναντι από την Αττική τη Ρεβυθούσα. 

Η κάμερα του ΣΚΑΙ με τον Γιάννη Ανυφαντή μπήκε στα άδυτα των εγκαταστάσεων και κατέγραψε την επιχειρησιακή λειτουργία που διασφαλίζει την αποθήκευση και διανομή του πολύτιμου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

H Ρεβυθούσα είναι μια μικρή νησίδα του Σαρωνικού, η οποία μετατράπηκε μέσα σε 2 δεκαετίες στην ενεργειακή καρδιά ολόκληρης της χώρας. 

Εκεί βρίσκονται οι 3 δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μία ενεργειακή εγκατάσταση ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια. 

Το χτίσιμο των υποδομών ξεκινά τη δεκαετία του 1990 και το 2000 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Έχουν γίνει 2-3 αναβαθμίσεις στον σταθμό, έχει γίνει το 2007, η προβλήτα είχε μία δυναμικότητα 3.500 κυβικά μέχρι τότε, έχει αναβαθμιστεί στα 7250 και φυσικά από μία δυνατότητα παραγωγής αερίου γύρω στα 500 κυβικά που είχαμε την ώρα, έχουμε φτάσει πλέον με τις αναβαθμίσεις στα 1400 κυβικά» αναφέρει ο Υπεύθυνος Τμήματος Λειτουργίας Ρεβυθούσας, Δημήτρης Σκρούπης.

Το 2018, αποτελεί χρονολογία – σταθμό για την Ρεβυθούσα, καθώς προστίθεται μία 3η δεξαμενή, που σχεδόν διπλασιάζει τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων. 

Όπως ανέφερε ο κος Σκρούπης αυξήθηκε κατά 95.000 κυβικά ο αποθηκευτικός χώρος και από τα 130.000 κυβικά που είχαμε μέχρι τότε, το νησί πλέον έφτασε αποθηκευτικό χώρο στα 225.000 κυβικά. 

Η σημασία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την επιβολή κυρώσεων στο Ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρώπη 

«Ερχόντουσαν περίπου 2 πλοία το μήνα, τώρα έχουμε φτάσει κάθε 3-4 ημέρες να έχουμε πλοίο στο νησί. Με μάξιμουμ παραγωγή αυτή τη στιγμή η Ρεβυθούσα μπορεί να καλύψει για μία εβδομάδα τις ανάγκες της χώρας» περιγράφει ο Υπεύθυνος Τμήματος…