Η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στον τουρκικό Τύπο για ακόμη μια ημέρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, στις τουρκικές εφημερίδες γίνεται συζήτηση σχετικά με το εάν η Άγκυρα θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Ελλάδας.

Η σχετική αρθρογραφία έρχεται, αφού χθες -δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα- ο Ερντογάν εξαπέλυσε τις γνωστές απειλές για επίθεση εναντίον της Ελλάδας με την φράση «ξαφνικά μπορεί να έρθουμε βράδυ». Είναι η τέταρτη φορά που λέει αυτή την φράση τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, το επανέλαβε χθες το βράδυ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η υπομονή έχει τα όριά της, ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά: «Αυτά που λέω δεν είναι όνειρα. Όταν λέμε πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Το είπα στο Teknofest. Γιατί το είπα αυτό; Έχουν στα χέρια του αυτά τα νησιά… και στα νησιά αυτά υπάρχουν βάσεις και πολλά άλλα και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, τότε και η υπομονή έχει ένα τέλος.

Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η σωτηρία. Και όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Όταν έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Διότι το κλείδωμα των ραντάρ όπως και άλλα βήματα δεν είναι καλοί  οιωνοί».

Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή, δύο πράγματα διαφοροποιούν την κατάσταση αυτή την στιγμή, το γεγονός ότι ο Ερντογάν μιλάει για νησιά υπό κατοχή και εκφράζει απειλή επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και κλείνει το Αιγαίο στον τουρκικό στόλο. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν Καρακούς, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία ανέφερε σε τηλεοτπική εκπομπή ότι «οι ΗΠΑ ήδη έχουν βάλει την Ελλάδα να λάβει μέτρα, να εγκαταστήσει οπλικά συστήματα στα νησιά, για να εμποδίσει την έξοδο του τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Ξέρετε πως υπάρχουν νησιά που θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, κι αυτά…