Η υπόθεση της Uniper, του ενεργειακού ομίλου στον οποίο οι Φινλανδοί διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο, έχει προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες, συνήθως, ανήκαν στο ίδιο στρατόπεδο εντός ΕΕ.

Οι Φινλανδοί βρίσκονται συνήθως στην ίδια πλευρά με τους Γερμανούς σε ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία των τελευταίων 15 ετών στην ευρωζώνη. Μάλιστα, είναι η μοναδική από τις σκανδιναβικές χώρες που ανήκει στην ευρωζώνη – ενώ με την ένταξη στο ΝΑΤΟ εξαλείφεται μία ακόμη (πολιτική, αυτή τη φορά) διαφορά με τη Γερμανία.

Για όλα, όμως, υπάρχει ένα τέλος. Ή, έστω, μια εξαίρεση, η οποία στην πορεία αποδεικνύεται εάν απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα ή αποτελεί σημείο καμπής.

Κάτι τέτοιο μοιάζει να συμβαίνει αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο εταίρων, καθώς Ελσίνκι και Βερολίνο βρίσκονται στα μαχαίρια εξαιτίας των χειρισμών της γερμανικής πλευράς στο μείζον μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Πόσο πιθανό είναι το ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη – Ο παράγοντας «κλειδί»

Μπαράζ εθνικοποιήσεων

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς προχωρεί σε αλλεπάλληλες εθνικοποιήσεις ομίλων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας – κάτι που, πρακτικά, οφείλεται στη ρήξη που έχει επέλθει με τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, αυτό το μοντέλο έχει εφαρμοστεί στις θυγατρικές των ρωσικών Gazprom και Rosneft στη Γερμανία, ενώ όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει σύντομα μία ακόμη εταιρεία, την Uniper.

Η Uniper, ωστόσο, αδυνατεί να τα βγάλει πέρα παρά τις αλλεπάλληλες «ενέσεις» που έχει δεχθεί από το γερμανικό κράτος. «Η εθνικοποίηση είναι η μοναδική λύση που έχει απομείνει. Τα κεφαλαιακά αποθέματα της Uniper είναι κυριολεκτικά στον πάτο. Μιλώντας μαθηματικά, δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορεί να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters πηγή που ασχολείται στενά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ενίσχυση που έχει λάβει η εταιρεία πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται όμως ανεπαρκής. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι σήμερα το πλειοψηφικό της πακέτο, το 78% για την ακρίβεια, ανήκει σε ένα φινλανδικό όμιλο. Πρόκειται για την Fortum, το 51% της οποίας ελέγχεται από το κράτος της Φινλανδίας.

Θέλουμε αποζημίωση!

Όπως εύκολα μπορεί να…