Η στρατηγική Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά – αν μπορεί κανείς να την ονομάσει έτσι – βρίθει αντιφάσεων, αντικρουόμενων δηλώσεων και κινήσεων μπρος-πίσω, που μπορεί να μην τον απομονώνουν, όπως θέλουν πολλοί να πιστέψουμε, πάντως, σίγουρα δεν τον ωφελούν ενόψει τουρκικών εκλογών.

Είναι «σκυλί που γαβγίζει» και άρα δεν πρέπει να τον φοβόμαστε; Ή, πάνω στην ανάγκη του να μην χάσει την «καρέκλα», είναι ικανός να μας κηρύξει τον πόλεμο; Ο λόγος για τον Ερντογάν, ο οποίος, εδώ και αρκετό καιρό, απειλεί, εκφοβίζει και παραληρεί κατά της Ελλάδας.

Έφτασε στο σημείο, μάλιστα, να μας… αφιερώνει λαϊκά τραγούδια της πατρίδας του, για να μας πει ότι «θα έρθει ένα βράδυ ξαφνικά».

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν ενδέχεται να επιλέξει πόλεμο με την Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό και προφανές ότι απευθύνεται κυρίως στο ακροατήριο της Τουρκίας – το οποίο υποφέρει από ακρίβεια, ακραία φτώχεια, αλλά και παντελή έλλειψη δημοκρατίας – καθώς τον Ιούνιο του 2023 θα γίνουν εκλογές και ο «σουλτάνος» επιθυμεί διακαώς να παραμείνει στην εξουσία.

Γι’ αυτό και «ταΐζει» εθνικιστικό «σανό» τα πλήθη, με τη συνδρομή τού ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του κόμματος των κεμαλιστών, που είναι δέκα φορές πιο εθνικιστές από το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Εν τω μεταξύ, απειλεί και υβρίζει σε καθημερινή βάση την Ελλάδα, αλλά όταν ετοιμάζεται να έρθει σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες και να παραστεί σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς συνόδους, αλλάζει τακτική και τείνει χείρα φιλίας μέχρι και στον Νίκο Αναστασιάδη της Κύπρου.

Εξάλου, το «γιοκ» το είπε μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γι’ αυτό και πίστεψε – παραδόξως, με αφέλεια – πως θα συκοφαντούσε την Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο της Πράγας, μπροστά σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, και ο Μητσοτάκης θα σκεφτόταν τα… πρωτόκολλα των επίσημων δείπνων και δεν θα του απαντούσε!

Παράλληλα, εκεί που επαναλαμβάνει το στιχάκι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», με το που παίρνει την κατάλληλη απάντηση και εισπράττει τη γενική δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία «δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας».

Και στη συνέχεια, σαν παιδί που το μάλωσαν, παραπονιέται…