Για να ανακουφίσει την πίεση στα τοπικά νοσοκομεία τριών χωρών, από τις 11 Μαρτίου, η ΕΕ συντονίζει τις μεταφορές ασθενών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διαθέσιμη νοσοκομειακή ικανότητα.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει συντονίσει με επιτυχία τη μεταφορά 1.000 ασθενών από την Ουκρανία, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της, για να τους παρέχει εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς ο αριθμός των τραυματιών στην Ουκρανία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, τα τοπικά νοσοκομεία αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά από την Μπούτσα σε κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα

Σε 18 χώρες της Ευρώπης μεταφέρθηκαν τραυματίες και ασθενείς

Ταυτόχρονα, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Σλοβακία ζήτησαν υποστήριξη για επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών (MEDEVAC) από τις αντίστοιχες χώρες τους, δεδομένης της μεγάλης εισροής ανθρώπων.

Για να ανακουφίσει την πίεση στα τοπικά νοσοκομεία, από τις 11 Μαρτίου, η ΕΕ συντονίζει τις μεταφορές ασθενών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διαθέσιμη νοσοκομειακή ικανότητα.

Οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε 18 χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Νορβηγία, Λιθουανία, Φινλανδία, Πολωνία και Τσεχία.

Οι πρόσφατες επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη μεταφορά δύο ασθενών στην Τσεχία στις 3 Αυγούστου και 15 ασθενών στη Γερμανία, τεσσάρων στην Ολλανδία και δύο ασθενών στη Νορβηγία στις 4 Αυγούστου.

Παράδοση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, δήλωσε ότι «ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί τα ουκρανικά συστήματα υγείας σε οριακό σημείο.

»Για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες, η ΕΕ έχει εντείνει τις δραστηριότητές της.

»Εκτός από την παράδοση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συντονίζουμε επίσης τις μεταφορές ασθενών: 1.000 Ουκρανοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

»Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που υποδέχονται τους Ουκρανούς ασθενείς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Η αλληλεγγύη της ΕΕ σώζει ζωές».

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και…