Στο νέο πακέτο περιλαμβάνεται και το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει με σημερινή της ανακοίνωση την έγκριση από το Συμβούλιο του όγδοου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό το πακέτο, επισημαίνει η Κομισιόν, το οποίο έχει συντονιστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, ανταποκρίνεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης προσάρτησης ουκρανικού εδάφους με βάση ψευδή «δημοψηφίσματα», της κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων με επιπλέον στρατό, και της διατύπωσης ανοιχτών πυρηνικών απειλών.

Το νέο πακέτο εισάγει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών από την ΕΕ αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές, οι οποίοι θα στερήσουν περαιτέρω από τη ρωσική στρατιωτική μηχανή και βιομηχανία βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες και από την οικονομία της ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τεχνογνωσία.

  • Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι κυρώσεις στερούν επίσης τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του από περαιτέρω συγκεκριμένα είδη και εξοπλισμό που απαιτούνται για τη συνέχιση του πολέμου στο ουκρανικό έδαφος.

Θέτουν επίσης τη βάση για το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου που προβλέπεται από την G7.

Συγκεκριμένα, το όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει:

Πρόσθετες κυρώσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Αυτό στοχεύει όσους εμπλέκονται στη ρωσική κατοχή, την παράνομη προσάρτηση και τα ψευδή «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα εδάφη/περιφέρειες των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Περιλαμβάνει επίσης ιδιώτες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα, όπως υψηλόβαθμους και στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς και εταιρείες που υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ΕΕ συνεχίζει επίσης να στοχεύει φορείς που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στοχεύουν σε αξιωματούχους που λαμβάνουν αποφάσεις, ολιγάρχες, ανώτερους στρατιωτικούς και προπαγανδιστές, υπεύθυνους για την υπονόμευση της εδαφικής…