Η κίνηση θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά και θα μειώσει το δημοσιονομικό βάρος

Να μετακυλήσουν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές προέτρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από την εκτίναξη του κόστους  της ενέργειας με ελέγχους τιμών, μειώσεις φόρων και επιδοτήσεις, «θα πρέπει να επιτρέψουν η πλήρης αύξηση του κόστους των καυσίμων να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα», σημειώνει η υποδιευθύντρια στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, Όγια Κελάσουν.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Στη κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη

Η μη μετακύλιση στις τιμές λιανικής, όπως επισημαίνει το στέλεχος του Ταμείου, απλώς καθυστερεί την αναγκαία προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, μειώνοντας τα κίνητρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον,διατηρεί την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις τιμές υψηλότερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Παράλληλα το αυξανόμενο κόστος των μέτρων στήριξης συμπιέζει τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο των οικονομιών, καθώς οι υψηλές τιμές παραμένουν. Σε πολλές χώρες το κόστος θα ξεπεράσει το 1,5% της οικονομικής παραγωγής φέτος, κυρίως λόγω των ευρέων μέτρων καταστολής των τιμών.

Μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών

Γράφοντας σε ανάρτηση στο blog του ΔΝΤ την Τετάρτη, η Κελάσουν πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την εκτίναξη των τιμών χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά…