Η ένδειξη «Για βέλτιστη γεύση…» θα προτιμάται από την «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» για να υποδηλώνει ότι το προϊόν δεν είναι για πέταμα

Πόλεμος στο «σιτοβολώνα της Ευρώπης», απειλή επισιτιστικής κρίσης, πανδημικές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τεταμένες εμπορικές σχέσεις Δύσης-Ανατολής, απο-παγκοσμιοποίηση, ερημοποίηση τεράστιων γεωργικών εκτάσεων λόγω κλιματικής αλλαγής και αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη πάνω από τα 8 δισεκατομμύρια. Είναι προφανές ότι το μόνο που δεν χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία είναι η σπατάλη τροφίμων στην πλούσια Δύση.

Διότι η εποχή που «δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» μοιάζει μακρινή και ξεχασμένη. Ουδείς την αναπολεί εξάλλου, διότι ανάλογες πρακτικές σήμερα δεν εκλαμβάνονται μόνο ως ένδειξη ξιπασμένου νεοπλουτισμού, αλλά τιμωρούνται και από το νόμο.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Περίπου 127 κιλά φαγητού ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν το 2020

Και όμως, παρά τις τεκτονικές αλλαγές συνηθειών, αξιών και αντιλήψεων που συντελέστηκαν μεταπολεμικά στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν «ανεπαισθήτως», θα έλεγε κανείς, κάθε χρόνο στις χωματερές των πλούσιων χωρών του πλανήτη. Είτε επειδή κανείς δεν τα καταναλώνει και σαπίζουν σε αποθήκες και ψυγεία είτε επειδή πετιούνται πάμφρεσκα στα σκουπίδια.

Σύγχυση με τις ημερομηνίες

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι καταναλωτές μπερδεύονται με τις διάφορες ενδείξεις «φρεσκάδας» και «καταλληλότητας προς βρώση» που αναγράφονται στις συσκευασίες. Για να απλοποιήσει την πληροφόρηση η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε να εξηγήσει καλύτερα την «ημερομηνία ελάχιστης αντοχής» ενός τροφίμου, η οποία ενημερώνει για την «περίοδο κατά την οποία το προϊόν διατηρεί όλες τις γευστικές και οσφρητικές του ιδιότητες».

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης του Παρισιού είναι να αντιμετωπιστεί η σπατάλη τροφίμων και η «απότομη πτώση των πωλήσεων προϊόντων που πλησιάζουν στην ημερομηνία ελάχιστης αντοχής τους».

Με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνεται η δυνατότητα στους παρασκευαστές τυποποιημένων τροφίμων να προσθέσουν στα προϊόντα τους μια δήλωση που «ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το…