Ούτε ένα μήνα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας, η Λιζ Τρας είναι ήδη αντιμέτωπη με το χάος της οικονομικής πολιτικής της και με τους εξοργισμένους Τόρις, που καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις

Το ΔΝΤ, ο διεθνής οίκοs αξιολόγησης Moody’s -μέχρι και η Τράπεζα της Αγγλίας, αν και σιωπηρά- κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου. Σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα τις προοπτικές για την οικονομία της μετα-Brexit Βρετανίας, μετά το σχέδιο για μείωση των φόρων επιχειρήσεων, μισθοδοσίας και εισοδήματος που παρουσίασε η νέα κυβέρνηση της –αμετανόητης– Λιζ Τρας. Πρόκειται επί τους ουσίας για… μπόνους στους πλούσιους.

Ο ένας μετά τον άλλο, οργανισμοί και αναλυτές προειδοποιούν για υψηλά ελλείμματα εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης, περαιτέρω εκτίναξη του πληθωρισμού, διεύρυνση των ανισοτήτων και υπονόμευση της νομισματικής πολιτικής. Αυτά, δε, σε μια οικονομία ήδη αντιμέτωπη με πληθωρισμό σε υψηλό 40ετίας και την αρχή μιας ύφεσης.

  • Διαβάστε επίσης: Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο

Έτσι, αντί να εγκαινιάσει μια εποχή οικονομικής ανάπτυξης, ο μίνι προϋπολογισμός που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ άνοιξε από την περασμένη Παρασκευή τον Ασκό του Αιόλου.

«Αποκαλύπτοντας μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών, παράλληλα με τα προσωρινά μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ενέργειας, τρόμαξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές με θεαματικό τρόπο», σχολιάσει ο Economist. Και δη «στο φόντο μιας κατάρρευσης στις αγορές ομολόγων, που αύξησε το κόστος δανεισμού ακόμη και για τις πιο αξιόπιστες κυβερνήσεις».

  • Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών δεσμεύεται να καταργήσει τις φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τρας

Έτσι, ο συνδυασμός των μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών των τελευταίων 50 ετών με τη συνεπαγόμενη απότομη διόγκωση των κρατικών δαπανών και του δανεισμού προκάλεσε τεράστια αβεβαιότητα, κατάρρευση της στερλίνας και νέες πιέσεις στην Τράπεζας της Αγγλία για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πληθωριστικό σπιράλ.

Το γεγονός ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν…