Πάνω από 330.000 θάνατοι συνδέονται με τη λιτότητα των τελευταίων ετών στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Απτόητη, η κυβέρνηση Τρας ετοιμάζει «μαχαίρι» σε δημόσιες δαπάνες και κοινωνικά επιδόματα

«Περνάμε θυελλώδεις ημέρες», τόνισε η κλυδωνιζόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μιλώντας την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις, που εν μέσω του χάους των τελευταίων ημερών βρίσκονται σε νέα «τρικυμία».

  • Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Μια κρίση από το μέλλον

«Είμαι αποφασισμένη να οδηγήσω τη Βρετανία μέσα στην καταιγίδα και να μας βάλω σε μια πιο ισχυρή βάση», επέμεινε η Τρας, ενόσω μεγάλο μέρος του ακροατηρίου της αναναλογιζόταν πόσο ακόμη θα καταφέρει να παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ η 47χρονη πολιτικός, την οποία επέλεξαν μόλις πριν από ένα μήνα τα μέλη των Τόρις εξέλεξαν για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Πρωτίστως, δε, πώς το κόμμα θα αποφύγει μια εκλογική κατάρρευση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάδισμα 33 ολόκληρων μονάδων: το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί για οποιοδήποτε κόμμα μέσα στην τελευταία 20ετία. Οι απεργίες και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πυκνώνουν.

  • Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο «μαύρος Μπόρις» έγινε… «κόκκινο πανί»

Παρά την γενική κατακραυγή και την «κωλοτούμπα» της στις αρχές της εβδομάδας, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «νέα Θάτσερ» κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τη ρότα της αμφιλεγόμενης οικονομικής πολιτική της.

Απτόητη από τα «καμπανάκια» του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, η Τρας υποστήριξε ότι το σχέδιό της θα επανεκκινήσει την ανάπτυξη και θα ενώσει μια διαιρεμένη χώρα. Κοντολογίς, επιμένει στις μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις των φόρων.

Βαδίζοντας προς την κοινωνικό «γκρεμό»

Ακόμη και μετά την απόσυρση της σκανδαλώδους κατάργησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, οι εξαγγελθείσες φορολογικές περικοπές κοστολογούνται στα 43 δισεκατομμύρια λίρες (από 45 δισεκατομμύρια που ήταν αρχικά).

Από αυτές, τονίζει η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation, ευνοημένα εξακολουθούν να είναι τα πλουσιότερα νοικοκυριά, κερδίζοντας σχεδόν 40 φορές περισσότερα από τις μειώσεις φόρων, συγκριτικά με τα φτωχότερα…