Εκτός από τη λεκτική αντιπαράθεση η μονομαχία ήταν επίσης και σωματική. Κάθε αντίπαλος προσπάθησε να καταλάβει στο μέγιστο το πεδίο σε ένα στούντιο που είχε μεταμορφωθεί σε «αρένα» για μια ανελέητη μάχη.

«Ψεύτη», «ληστή», «ανισόρροπε»… ο Λούλα και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς χθες, Παρασκευή, στη διάρκεια μιας ηλεκτρισμένης τηλεοπτικής μονομαχίας, δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Στη διάρκεια αυτού του ντιμπέιτ που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και μεταδόθηκε από το TV Globo, το δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη χώρα, οι δύο αντίπαλοι κατηγόρησαν αδιάκοπα ο ένας τον άλλο ότι λέει ψέματα, εις βάρος της παρουσίασης απτών προγραμμάτων για τα τέσσερα χρόνια θητείας που διακυβεύονται στην ψηφοφορία της Κυριακής.

  • Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο χάνει ξανά έδαφος έναντι του Λούλα δύο μέρες πριν την αναμέτρηση

«Παίρνεις Βιάγκρα;»

«Λούλα, πάψε να λες ψέματα, γύρνα σπίτι σου», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, 67 ετών, που έφθασε να πει ότι ο αντίπαλός του πρέπει να «πάει να του εξορκίσουν τα πονηρά πνεύματα ώστε να σταματήσει να λέει ψέματα».

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος, που έγινε 77 ετών την Πέμπτη, δεν του χαρίστηκε: «αυτός ο τύπος είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης στην ιστορία της Βραζιλίας», είπε, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια τον αντίπαλό του «ανισόρροπο».

Ακόμη και προβλήματα… στύσης απασχόλησαν την τηλεοπτική αναμέτρηση. «Παίρνεις Βιάγκρα;» ρώτησε ο Μπολσονάρου τον Λούλα, ο οποίος τον είχε καλέσει να λογοδοτήσει για την αμφιλεγόμενη αγορά 35.000 τέτοιων σκευασμάτων για τον στρατό.

Η χθεσινή τηλεμαχία έλαβε χώρα κατά το τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας με συχνά χυδαίους χαρακτηρισμούς, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και μαζική παραπληροφόρηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τίποτα καινούργιο…

«Ήταν μια αντι-τηλεμαχία, χωρίς τίποτα καινούριο που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι», εκτίμησε ο πολιτικός χρονογράφος Οτάβιο Γκέδες στο δίκτυο Globonews, μετά το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από τον δεύτερο γύρο.

Ο Λούλα αύξησε ελαφρά (κατά τέσσερις έως έξι ποσοστιαίες μονάδες) το προβάδισμά του στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, που δημοσιοποιήθηκε…