Για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ΕΕ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι μιλάμε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, αλλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε όταν αυτή η παραβίαση γίνεται από την Τουρκία.

Δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην Πράγα στο Euronews (απ’ όπου και η φωτογραφία, επάνω), σημειώνοντας πως αισθάνεται πικρία, ερωτηθείς για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Τουρκίας σε σύγκριση με αυτή που τήρησαν έναντι της Ρωσίας, με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

«Αισθάνομαι μια πικρία, διότι δεν είναι μόνο εις τα Ηνωμένα Εθνη που παρατηρούνται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στα ίδια φαινόμενα γινόμαστε μάρτυρες και εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο: να ευαισθητοποιήσουμε την Ευρωπαΐκή Ενωση έτσι ώστε να ξεπεράσει συμπλέγματα, ιδιαίτερα όμως συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δείτε ακόμα – Ερντογάν στον Αναστασιάδη: Δεν είναι δυνατόν να κατέβεις στο πηγάδι με το σχοινί άλλων

«Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε ή να λέμε ότι παραβιάζει η Ρωσία το διεθνές δίκιο, αλλά όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από μια, υποψήφια μάλιστα προς ένταξη, χώρα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, εναντίον μελών της Ευρωπαΐκής Ενωσης να προσποιούμεθα ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία. Αυτή η ανοχή είναι που αποθρασύνει και δημιουργεί τους κινδύνους μιας νέας εντός της Ευρώπης σύρραξης», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών. «Δεν μπορεί να λέμε ότι υφιστάμεθα σήμερα θυσίες, για να βοηθήσουμε – και ορθώς πράττουμε – την Ουκρανία, να αντεπεξέλθει στην παράνομη εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την ίδια ώρα να μετρούμε πρώτα τι είναι τα συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία, πώς είναι η έκθεση των διαφόρων τραπεζών, ευρωπαϊκών τραπεζών-χωρών μελών προς τις τουρκικές τράπεζες, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις χώρες είτε όσον αφορά τις εξαγωγές και λοιπά στην Τουρκία και την ίδια ώρα να μιλούμε για αλληλεγγύη, η οποία περιορίζεται δυστυχώς στα λόγια»,…