Εάν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του ενώπιον της ελίτ και του λαού – σταθερότητα, ειρήνη, συντάξεις και μισθοί – τότε τίποτα δεν θα απειλήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία παραμένει σταθερή, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, την αποτυχημένη επιστράτευση και τις πολιτικές διαμάχες, δήλωσαν οκτώ καλά πληροφορημένες πηγές της Δύσης, αλλά ορισμένοι είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, αν επέλθει η ολοκληρωτική ήττα.

Οι περισσότεροι από αυτούς, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της εικοσαετούς και πλέον παραμονής του στην εξουσία όσον αφορά στην Ουκρανία, όπου οι δικές του δυνάμεις εισβολής έχουν απωθηθεί κατά τόπους από ένα εξοπλισμένο από τη Δύση Κίεβο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί βομβαρδίζει αμάχους η Ρωσία – Οι τρεις λόγοι και το «δώρο» του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία

Αλλά οι ίδιες πηγές, που περιλαμβάνουν νυν και πρώην δυτικούς διπλωμάτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, λένε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει άμεση απειλή από τον περίγυρό του, τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πούτιν αντέχει, αλλά για πόσο;

«Προς το παρόν, ο Πούτιν αντέχει», δήλωσε ο Άντονι Μπρέντον, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία.

Είπε ότι πιστεύει πως ο Ρώσος ηγέτης ελπίζει να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία, πιθανώς με τους Αμερικανούς, και ελπίζει ότι η Μόσχα, μετά τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, θα ανακάμψει, παρά την έλλειψη – όπως λέει η Δύση – ανθρώπινου δυναμικού, υλικού, ακόμη και πυραύλων.

Ορισμένοι σύμμαχοί του, από τον «στρατιώτη του Πούτιν», όπως αυτοαποκαλείται ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της Τσετσενίας, μέχρι τον «σεφ του Πούτιν», το παρατσούκλι του επικεφαλής μιας κάποτε σκιώδους ομάδας μισθοφόρων, έχουν κατηγορήσει την στρατιωτική ηγεσία για κακό χειρισμό του πολέμου.

Ο Μπρέντον, που είχε επαφές με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, δήλωσε ότι δεν υπήρξε δημόσια κριτική εναντίον του από την πολιτική ή επιχειρηματική ελίτ ή κάποιο σημάδι κίνησης εναντίον του, αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει.

«Αν συνεχίσουν να υποχωρούν την άνοιξη, τον Μάρτιο/Απρίλιο του επόμενου έτους, τότε το ένστικτό μου…