Μείωση της ζήτησης ρεύματος από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις – Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Σε δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου προχώρησαν οι βιομηχανίες στο εννεάμηνο, επιδιώκοντας να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας και παραγωγής από την έκρηξη των τιμών. Τα στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είναι αποκαλυπτικά ως προς το μέγεθος του ψαλιδιού… που έβαλαν οι βιομηχανίες στο πάλαι ποτέ φθηνό καύσιμο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ η πτώση ήταν της τάξης του 71,96% έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Οι ποσότητες έπεσαν στις 2,24 TWh (Τεραβατώρες). Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς η μείωση της κατανάλωσης αποδίδεται στα μέτρα που έχουν λάβει οι εγχώριες βιομηχανίες για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο ή και το υγραέριο.

Διαβάστε επίσης – ΙΕΑ: Ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2023

Συνολικά για το εννεάμηνο η ζήτηση στην εγχώρια αγορά υποχώρησε κατά 14,25% και συγκεκριμένα από 52,46 TWh στις 44,98 TWh.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί περιόρισαν τη ζήτηση του καυσίμου κατά 6,24% έναντι του εννιαμήνου του 2021 με τις ποσότητες να υποχωρούν στις 33,15 TWh. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου με μερίδιο 73,7% στο σύνολο της αγοράς.

Στον αντίποδα ενισχυμένη κατά 5,46% σε σχέση με το ενιάμηνο του 2021 είναι η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 9,58 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 21,30% της ζήτησης.

Η αύξηση αποδίδεται στον βαρύ χειμώνα στις αρχές της χρονιάς, οπότε και οι οικιακοί καταναλωτές αύξησαν τη ζήτηση του αερίου για τη θέρμανση τους.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Εκτός, όμως, από τη μείωση της κατανάλωσης αερίου νοικοκυριά κι επιχειρήσεις εδώ και τρεις μήνες, σβήνουν πιο συχνά τα φώτα ή τραβούν από την πρίζα ενεργοβόρες συσκευές.

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας, τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 5,55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η μείωση περιορίστηκε βέβαια σε σχέση με τον Αύγουστο (-12,71%) αλλά και τον Ιούλιο (-11,24%).

Ο περιορισμός της…