«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ασφαλή, επαρκή, ψηλά. Δημοσιονομικός χώρος, όμως, δεν υπάρχει για πρόσθετες παρεμβάσεις», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών. «Γνωρίζω πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ δημοσιονομικού χώρου και ταμειακών. Αυτό που λέτε είναι ότι στο ταμείο έχουμε δανεικά» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης

Το αν υπάρχει ή όχι πραγματικά δημοσιονομικός χώρος προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στο Γιάνη Βαρουφάκη και το Χρήστο Σταϊκούρα στη Βουλή καθώς ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για «μνημονιακό λαϊκισμό» του «λεφτά υπάρχουν» με «δανεικά», με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά πως ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε με τα μέτρα της ΔΕΘ και όχι πριν από αυτά τα μέτρα.

Δημοσιονομικός χώρος για τους ολιγάρχες

«Έχω ευθύνη απέναντι και στο σήμερα και στο αύριο της χώρας μας. Αυτοί που τάζουν 23,5 δισ. και πρωτογενές έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, προφανώς δεν έχουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το «κατηγορώ» του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, επειδή «όχι μόνο η κυβέρνηση δεν βάζει χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών, αντιθέτως, αναζητά δημοσιονομικό χώρο υπέρ τους».

  • Διαβάστε επίσης Βαρουφάκης στο OT FORUM: Όχι σε «προοδευτική» κυβέρνηση αν δεν υπάρξει προεκλογική συμφωνία σε μίνιμουμ πρόγραμμα

Ταμειακά διαθέσιμα ασφαλή

«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ασφαλή, επαρκή, ψηλά. Δημοσιονομικός χώρος, όμως, δεν υπάρχει για πρόσθετες παρεμβάσεις», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών που σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί.

«Είναι η προκαταβολή φόρου, που την παραλάβαμε από το 100% και την πήγαμε στο 80% και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%. Είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 29% στο 22%. Είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μόνιμο μέτρο πλέον, που θα το ψηφίσουμε σήμερα, ύψους 750 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των επιστρεπτέων προκαταβολών κουρεύτηκαν», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, που κάλεσε τα κόμματα «να έχουν μια αίσθηση της πραγματικότητας, της πραγματικής οικονομίας».

«Η δημοσιονομική μας πολιτική είναι ξεκάθαρη. Είναι…