Το ενεργειακό κόστος, τα δάνεια των Δήμων από το ΤΠΔ, η πρόσβαση των Δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα έργα οδικής ασφάλειας και πολλά ακόμη έθιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Συνεδρίασε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με κεντρικό θέμα συζήτησης το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Νοεμβρίου στο Βόλο με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα -Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, εισηγούμενος το θέμα, χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας το φετινό ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, καθώς πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Αυτοδιοίκηση συγκυρία, με ανοιχτά πολλά φλέγοντα ζητήματα αλλά και ενόψει των αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη.

«Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο θέλουμε να ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών. Θέλουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία είναι φλέγοντα, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας: Τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Θέματα για τα οποία απασχολούν έντονα την Αυτοδιοίκηση και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις – δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, που θα παραβρεθούν στο συνέδριο», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

«Το ζητούμενο ωστόσο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «είναι να δούμε τι κάνουμε ως ΚΕΔΕ, καθώς υπάρχουν ζητήματα που έχουν προχωρήσει και άλλα που δεν έχουμε απαντήσεις για την επίλυσή τους.

Και δεν αναφέρομαι σε παλαιότερα και γνωστά θέματα όπως η καταστατική θέση των αιρετών, αλλά σε αυτά που έχουν ανοίξει, έχουμε συζητήσει, έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιλυθούν, σε συνάντηση που έγινε πριν από ενάμιση μήνα με τον υπουργό Εσωτερικών και τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών και ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις».

Αναφερόμενος στα θέματα που περιμένει η Αυτοδιοίκηση απαντήσεις ο κ. Παπαστεργίου σταχυολόγησε τα παρακάτω:

  • Για τη στήριξη των ΔΕΥΑ

«Πρώτο θέμα είναι η στήριξη των…