Υψηλές επιδόσεις παρά την πολλαπλή κρίση – Το ΑΕΠ αυξήθηκε το β’ τρίμηνο κατά 7,7% σε ετήσια βάση έναντι 4,1% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Ισχυρή ανθεκτικότητα παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, οι επιδόσεις της οποίας εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και πληθωριστικής έκρηξης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε σε τριμηνιαία βάση αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο, μετά την αναθεωρημένη αύξηση κατά 2,9% στο πρώτο τρίμηνο, και σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 7,7% μετά την αναθεωρημένη αύξηση κατά 8% στο πρώτο.

Ανθεκτικότητα

Ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε μάλιστα σημαντικά τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ (+4,2% σε ετήσια βάση και +0,7% τριμηνιαία) όσο και της ευρωζώνης (+4,1% σε ετήσια βάση και +0,8% σε τριμηνιαία βάση). Η δυναμική των καταναλωτικών δαπανών (+8,1% σε ετήσια βάση) έδειξε ανθεκτικότητα, ειδικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών.

Επίσης οι επενδύσεις ήταν αυξημένες κατά 8,7% σε ετήσια βάση και δεν υποχώρησαν παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η ισχυρή εφετινή ανάκαμψη στον τουρισμό ήταν ο κύριος λόγος της αύξησης των εξαγωγών κατά 20,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν αυξημένες κατά 47,4% σε ετήσια βάση.

Τουρισμός

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,8%, ενώ οικονομολόγοι εγχώριων και ξένων τραπεζών εκτιμούν πως εφέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 5,5%-6%, υποστηριζόμενη από μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν, από την αύξηση των επενδύσεων αλλά και από τη μείωση της ανεργίας που παρέχει στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Εξάλλου, το τρίτο τρίμηνο είναι και το πιο ισχυρό για τον τουρισμό, ενώ η έναρξη ορισμένων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν το προηγούμενο διάστημα καθώς και οι επενδύσεις οι οποίες σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία, θεωρούνται πρόσθετοι καταλύτες για τη συνολική ανάπτυξη κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ελκυστικότητα

Επιπρόσθετα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν ένα καλό βαρόμετρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικής ελκυστικότητας μιας χώρας, ξεπέρασαν το 3,3% του ΑΕΠ, εκτιμούν ξένες…