Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος για το πόθεν έσχες για το ασυμβίβαστο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με την βουλευτική ιδιότητα. Ποιες ποινές – κυρώσεις προβλέπονται για την παραβίαση των σχετικών διατάξεων

Αντιμέτωπος με διοικητικές και άλλες ποινές όπως η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα ακόμα και η δίχρονη φυλάκιση είναι ο διαγραφείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης λόγω των ασυμβίβαστων με την βουλευτική του ιδιότητα, επαγγελματικών δραστηριοτήτων του.

Άρθρο 57 του Συντάγματος

Με βάση το άρθρο 57 του Συντάγματος τα καθήκοντα του βουλευτή είναι «ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία: α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα…».

  • Διαβάστε επίσης Ανδρέας Πάτσης: Μέσα σε 3 χρόνια έγινε πάμπλουτος με κόκκινα δάνεια και με συμμετοχές σε εταιρείες

Η παραβίαση αυτών των διατάξεων συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων. Όπως έχει αποκαλυφθεί οι εταιρείες του κ. Πάτση έχουν συνάψει συμβάσεις με ΝΠΔΔ, εταιρείες ή οργανισμούς του Δημοσίου όπως πχ τα ΕΛΤΑ, νοσοκομεία κλπ.

Εκτός όμως από τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για περιπτώσεις βουλευτών όπως του κ. Πάτση, δεν είναι απίθανο ο βουλευτής Γρεβενών να αντιμετωπίσει βαριές νομικές ευθύνες για τη συμμετοχή του ως πολιτικό πρόσωπο σε τρεις off shore εταιρείες στην Κύπρο (SIGHTGREEN LTD, DAGORLIA LTD, HORSELORD LTD, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του βουλευτή).

Ο νόμος για το πόθεν έσχες

Σύμφωνα με τον νόμο 3213 του 2003 και τις τροποποιήσεις για το πόθεν έσχες «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου για τον…