Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή βρίσκονται οι τρεις από τους πέντε αιχμαλώτους, τρεις Βρετανοί, ένας Κροάτης και ένας Σουηδός – που πιάστηκαν στην Ανατολική Ουκρανία και κατηγορούνται ότι πολέμησαν με τον ουκρανικό στρατό.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία άρχισαν χθες να δικάζουν τρεις Βρετανούς, έναν Κροάτη και έναν Σουηδό που κατηγορούνται ότι πολέμησαν με τον ουκρανικό στρατό, κατηγορία που μπορεί να επισύρει την εσχάτη των ποινών.

Αρχισε τη δίκη

Το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτονομιστικής περιοχής του Ντονέτσκ άρχισε τη δίκη των Τζον Χάρντινγκ, Αντριου Χιλ, Ντίλαν Χίλι από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και του Κροάτη Βιεκοσλάβ Πρέμπεργκ και του Σουηδού Ματίας Γκούσταφσον (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Alexander Ermochenko), μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε ακόμα – Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ

Οι Χάρντινγκ, Πρέμπεργκ και Γκούσταφσον, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην περιοχή του ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης, που πολιορκείτο και βομβαρδιζόταν επί εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με δικαστή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το Ria-Novosti, οι τρεις άνδρες που κινδυνεύουν με εκτέλεση, διώκονται για απόπειρα «ανάληψης της εξουσίας με τη βία» και για «συμμετοχή σε ένοπλη σύγκρουση ως μισθοφόροι».

Εχουν δηλώσει αθώοι

Ο Βρετανός Αντριου Χιλ κατηγορείται μόνο για μισθοφορική δράση, ενώ ο Ντίλαν Χίλι διώκεται για «συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφόρων» υπέρ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Ria-Novosti.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η δίκη των πέντε κατηγορουμένων δεν θα επαναληφθεί πριν τις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να δώσει εξήγηση για τους λόγους της καθυστέρησης αυτής. Ολοι έχουν δηλώσει αθώοι, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Θανατική ποινή

Στις αρχές Ιουνίου, δύο βρετανοί μαχητές και ένας Μαροκινός είχαν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ. Οι τρεις άνδρες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής ισχύει στη Ρωσία από το 1997, αλλά όχι στα δυο αυτονομιστικά εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ