Ο Αναστασιάδης απέκλεισε την «ένοπλη αντιπαράθεση» ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες και απειλές

Σε διπλωματικές κινήσεις και παραστάσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να ανατρέψει τις προσπάθειες του Ερσίν Τατάρ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να διαμηνύει την Κυριακή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο Αναστασιάδης – όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» – απέκλεισε την «ένοπλη αντιπαράθεση» ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες και απειλές.

Διαβάστε επίσης: «Όχι» στα δύο κράτη του Τατάρ λένε οι Τουρκοκύπριοι – Ζητούν έναρξη διαπραγματεύσεων

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς την ΕΕ», ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο ερώτημα για το πώς η Λευκωσία αντιμετωπίζει την αξίωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για χωριστή συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στόχος αυτών των παραστάσεων είναι «για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες, παρά η θεμελίωση ή το τσιμέντωμα, αν θέλετε, των τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία».

Δεν θα συμβάλλω στις επιδιώξεις Τατάρ

Σε ερώτηση αν θα απαντήσει στις αντιπροτάσεις Τατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλει «εις τα όσα ο κ. Τατάρ, επιδιώκει». «Υπέβαλα κάποιες ουσιώδεις προτάσεις μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών αλλά και θα προετοίμαζαν το έδαφος για έναν νέο δημιουργικό διάλογο», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, σημείωσε, οι αντιπροτάσεις του κ. Τατάρ δεν αποσκοπούν παρά εις τη συζήτηση πώς να θεμελιωθεί η επιδίωξή τους, για τη δημιουργία δύο κρατών. «Συνεπώς δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Αναφερόμενος στην συζήτησή του «στα όρθια» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν μαζί με  άλλους Ευρωπαίους εταίρους και ότι ο ίδιος «από αβρότητα», αφού χαιρέτησε τους υπόλοιπους, «δεν…