Οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν βαρύνει κατά πολύ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο προβληματισμος αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού η βασική ανησυχία των πολιτών είναι η ακρίβεια

Με “όπλο” τις καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις της οικονομίας, σε έσοδα και ανάπτυξη, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να σβήσει τις φωτιές της ακρίβειας, με κύρια στόχευση τους ευάλωτους. Τα πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως η εφάπαξ ενίσχυση για το σούπερ μάρκετ (food pass), ξανά μπαίνουν στο τραπέζι, με ορόσημο εφαρμογής το προεκλογικό 2023.

Στην εκπνοή του έτους, η κυβέρνηση αρχίζει να μετράει εκ νέου τις δημοσιονομικές  δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις και ήδη έχει υπολογίσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ για το 2023, το οποίο αποτελεί εφεδρεία για την παροχή μέτρων στήριξης και παροχών.

Οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν βαρύνει κατά πολύ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο προβληματισμος αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αφού η βασική ανησυχία των πολιτών είναι η ακρίβεια.  Κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Μόνο τον Οκτώβριο, σε σχέση με πέρυσι, τα βασικά είδη κατέγραφαν άνοδο άνω του 14%-20%.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα  οικονομικά περιθώρια για το 2023 προς το τέλος του έτους. Εκεί θα μπει το δίλημμα, είτε να “φάει” η κυβέρνηση από το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 και να το μοιάσει τον Δεκέμβριο ή και να κάνει περισσότερα το 2023.

Τα σενάρια για το 2022 και 2023

Τα σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται την εφάπαξ καταβολή ποσού κοντά 100-150 ευρώ, συνοδευόμενο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως της πορείας των τιμών και θα εφαρμοστεί από το 2023. Πιο πιθανό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η οικογενειακή κατάσταση (όπως όλα τα στοχευμένα μέτρα) και ενδεχομένως να αφορά τα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού. Το εν λόγω μέτρο είχε μπει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προ μηνών.

 Πιθανότερο σενάριο είναι τα φετινά μέτρα να είναι πολύ μετρημένα και να προβεί το Μέγαρο Μαξίμου σε υλοποίηση των νέων παρεμβάσεων το 2023.  Το οικονομικό επιτελείο έχει κατεύθυνση να μοιράσει στην κοινωνία, στα ευάλωτα, νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη,  τα όποια…