Παρότι η πρόληψη δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου είναι δυνατή με τις υπάρχουσες θεραπείες, οι μισοί ασθενείς τις σταματούν από τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο

Ελπίδες ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούμε να προβλέψουμε ένα επερχόμενο έμφραγμα, δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στόχο έχει να εξατομικεύσει τον κίνδυνο για κάθε ασθενή με βάση τα αποτελέσματα από γενετικές ή απεικονιστικές εξετάσεις, που δείχνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στα αγγεία του.

Μέχρι τότε, στην Ελλάδα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιστατικών εμφράγματος αντιμετωπίζονται άμεσα με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ, καλύπτοντας ικανοποιητικά τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στον αντίποδα όμως, 20-40% των καρδιολογικών περιστατικών συμβαίνουν αιφνίδια, χωρίς καμία προειδοποίηση ή κάποιο ιατρικό ιστορικό και οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, πριν οι γιατροί προλάβουν να παρέμβουν. Αυτό αφορά όχι μόνο τα εμφράγματα, αλλά και βαλβιδοπάθειες ή κολπική μαρμαρυγή.

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης, ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ και ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας Ιωάννης Γουδέβενος και ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Χαράλαμπος Αντωνιάδης, με αφορμή το 43ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 20-33 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Αντωνιάδης, αναφερόμενος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σημείωσε ότι μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει. Χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής της είναι η αξονική στεφανιογραφία όπου στη Μ. Βρετανία πάνω από 200.000 αξονικές στεφανιογραφίες το χρόνο δεν δείχνουν σημαντικές αθηρωματικές πλάκες σε ποσοστό 85%. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις αξονικές στεφανιογραφίες για την αξιολόγηση του κινδύνου σε συνδυασμό με τους λοιπούς επιβαρυντικούς παράγοντες διερευνάται σε κλινική μελέτη με 250.000 ασθενείς, ενώ οι πρώτες εφαρμογές μέσω του Βρετανικού Συστήματος Υγείας δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει πάνω από 20.000 εμφράγματα και να μειώσει το κόστος περίθαλψης κατά 50 εκατ. λίρες το χρόνο.

Καρδιά και κοροναϊός

Αντίστοιχα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τη θνησιμότητα…