ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αυτός είναι ο δημιουργός του εντυπωσιακού γκράφιτι με την κουκουβάγια που μιλάει όλος ο κόσμος και έγινε viral !!!

controlled

Το γύρο του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου διαδικτύου έχει κάνει τις τελευταίες μέρες ένα εντυπωσιακό γκράφιτι, στο Μεταξουργείο. Έργο του ινδονήσιου street artist WD, η κουκουβάγια δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών».
Δεσπόζει στη συμβολή των οδών Σάμου και Κ. Παλαιολόγου στον σταθμό Λαρίσης, αλλά οι φωτογραφίες έχουν γίνει viral παγκοσμίως.
Το WD που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι τα αρχικά της φράσης «Wild Drawing». Ο ίδιος ζει στην Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια και μιλώντας στο «Έθνος» εξηγεί ότι τα προβλήματα του τόπου που ζει αποτελούν πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη.

believe-me

thebeast

hall-of-fate-panels

exile

no-land-for-the-poor

controlled-1

«Ο καλλιτέχνης πάντα εμπνέεται κι επηρεάζεται από το περιβάλλον που ζει. Υπό αυτή την έννοια σίγουρα με έχει επηρεάσει η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σαν άνθρωπος είμαι αισιόδοξος, ακόμη κι αν κάποιες φορές αυτό δεν φαίνεται στα έργα μου καθώς αποτυπώνω την ωμή πραγματικότητα. Μια από τις ιδιότητες εξάλλου της τέχνης του δρόμου, είναι ότι λειτουργεί και ως καθρέπτης της κοινωνίας».
Το δυνατό πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα που εκπέμπει η τοιχογραφία του WD είναι γενικό χαρακτηριστικό των έργων του. Από την εποχή που άρχισε να ασχολείται με τη street art δημιουργεί εικόνες που σχολιάζουν τον πόλεμο, τη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον ρατσισμό. «Από το 2000 που ξεκίνησα να βάφω στο Μπαλί τα θέματά μου είχαν συχνά κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα. Όσο οι καιροί το επιβάλλουν θα συνεχίσω να κάνω και τέτοια έργα. Η τέχνη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, μπορεί όμως να δώσει παιδεία. Και ειδικά η τέχνη του δρόμου μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη, να ανοίξει συζητήσεις κ.λπ.» λέει, προσθέτοντας ότι έστω και σε μικρή ένταση βίωσε και ο ίδιος τον ρατσισμό και την καχυποψία: «Αντιμετώπισα μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σίγουρα ενοχλητικά και προσβλητικά. Ήμουν τυχερός γιατί από την αρχή που ήρθα, γνώρισα ανθρώπους ανοιχτούς και με καθαρό μυαλό που με αγκάλιασαν και με δέχτηκαν γι’ αυτό που είμαι σαν άνθρωπος».
Ο WD αποκαλύπτει ωστόσο ότι η Αθήνα είναι μια πόλη φιλόξενη για τους street artists. «Ο κόσμος και εδώ αγκαλιάζει όλο και περισσότερο αυτή τη μορφή τέχνης στον δημόσιο χώρο, που αποτελεί και το νέο ρεύμα στην τέχνη αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου εμπειρία, από τα σχόλια που δέχομαι όταν βάφω στον δρόμο», δηλώνει.

Διαβάστε Περισσότερα

You Might Also Like